De Kiwi (Apterygidae)
Na al het wonderschone van abel Tasman achter gelaten te hebben, kwamen we aan in Greymouth. een verlaten, bijna uitgestorven dorp aan de NIeuw-Zeeuwse kust. Het dorp floreerde in het verleden door de goudkoorts. In dit gehucht zijn we een paar dagen blijven steken wegens bureaucratische beslommeringen op het hoofdkantoor van de busmaatschappij. Computers en hun planningssystemen hebben ons uit de bus gezet, en dat zonder pardon. Ondanks dat het dorp verlaten was, hebben we ons toch vermaakt. Een bierproeverij en een lokaal zwembad zorgde voor de nodige afleiding. Als kleine kinderen gleden we met veel lol van de waterglijbaan op alle mogelijke manieren. Onze Hebreeuwse hosteleigenaar deed zijn best om er wat van te maken, een jofele vent, wat een mazzel.
Jong en rijpis de kiwi die we hebben gezien maar niet konden beminnen. Zacht en bruinis zijn buitenkant, maar hij is niet groen van binnen. Overal te zien, maar nergens te vinden. Verboden om op te eten, doe je dit wel dan is het je niet snel vergeven. Zonder vleugels groeit het onder een struik, zo vliegt het Nieuw-Zealand niet snel uit.
We mogen Nieuw-Zealand verlaten want we hebben het lands grootste trots mogen aanschouwen. De lelijkste vogel die ik ooit heb gezien foerageerde met zijn soortgenoot in een verduisterde kamer. Ja.... we hebben betaald om oog in oog te staan met deze bedreigde mislukking onder de vogels. Met zijn lange snavel onderzoekt hij elk gaatje in de aardbodem. Wanneer het nachtdier tijdens zijn onderzoek in contact komt met zijn wederhelft strekt hij zijn nek en maakt een hoog piepend geluid. 'kiwi, kiwi kiwi!' roept hij, en doet zijn best om zijn lange snavel in de buik te prikken van de ander. Door het ontbreken van aanzienlijke vleugels heeft dit knullige schouwspel veel weg van tikkertje. Beide hadden we de grootste behoefte om het beestje op te pakken en deze bedreiging flink te knuffelen. Helaas is dit verboden. Al dit gevogel vond plaats in Franz Josef. (leuk weetje) Nieuw-Zealand kent oorspronkelijk geen zoogdieren, alleen de vleermuis en de zeehond. Verschillende vogels zijn geevolueerd tot loopvogels wegens het ontbreken van roofdieren, vliegen om te vluchten is niet nodig. De mens bracht de rat, kat, hond en de wezel. Deze vormen een bedreiging en op dit moment sterft de kiwi uit.
Queenstown, het grootste uitgaansgebied van het Zuidereiland hebben we ook aangedaan. Dit gebied is niet aan ons besteed. Eenfluitje voor vijf euro is naar mijn mening geen goede deal. Deze stad is omgeven met indrukwekkende bergketens en een groot meer. Bij zonsopkomst en zonsondergang krijgen we geweldige panorama's voorgeschoteld.
Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zealand hebben we natuurlijk niet beklommen, wel hebben we gewandeld tot aan de voet van de berg, waar het overigens zeer hard waaide. Een natuurlijke expositie van ijssculpturen restte nog van de gesmolten gletsjer. Een genot voor het oog door het samenspel van kleur en vorm.
Leuk om Mail gehad te hebben van je!!!!!!! filmheld ben me nu al! Lijkt mij mooi om volgend jaar weer samen polo te spelen! Ik Mail je terug en charter is helemaal niet raar! Kaartje nog niet gehad! Het ga jullie goed!
Hey Danielle en Jaap. Heerlijk om jullie avonturen te lezen. Ik geniet er van. Indrukwekkend hoe Jaap jullie avonturen kan beschrijven. Een roman waard. Blijf genieten.
ha lvies, inderdaad weer een leuk bericht, om jaloers op te worden.Zo te zien hebben jullie het prima naar jullie zin. En inderdaad complimenten van vele over de leuke verhalen van Jaap! xx
Ha wat een leuke thuiskomer na een dagje sappelen. Weer een leuk avontuur van de globetrotters, prachtig.
Mijn vraag of alles goed gaat, of het nog leuk is, of jullie al heimwee hebben, spijt hebben te zijn vertrokken uit nederlandf en niet liever in de vrieskou hadden gezeten is weer beantwoord. Ga zo door fantastisch!
Dikke zoen Gea
het is hier winter en de media proberen iedereen gek te maken voor de elfstedentocht. daar doen wij dus niet aan mee!!!
wat een interessant verhaal over die kiwi ( kun je die ook als bout kopen bij een poulier?)
we zijn benieuwd naar jullie volgende bestemming
liefs.............opa en oma
Kiwi's zullen nooit meer hetzelfde zijn...
Ik mis jullie ontzettend! Ben bijna bereid alles hier te laten liggen en jullie achterna te reizen. Maar ja, dat overleeft Maarten niet ( :
Al mijn liefde daarom voor jullie.
Jessy